 ”Eu sunt de părere că nu este mai scump 
față de o alimentație obișnuită. Este mult de spus aici. În primul rând 
necesarul este mult mai mic, având în vedere că tot ce mănânci este plin
 de nutrienți și te saturi mult mai repede. După ce înveți să îți 
prepari mâncarea în stilul raw vegan, știi cum să pregătești 
ingredientele. De exemplu, din semințe de floarea soarelui sau migdale 
poți să faci lapte și din ”pulpa” rămasă pregătești pâine raw sau mai 
multe feluri de mâncare, inclusiv desertul. Este mult și chestie de 
organizare și înveți foarte rapid lucrurile astea. Cred că trebuie luat 
în considerare și faptul că foarte multă lume este bolnavă și o mulțime 
de bani se duc pe medicamente. Mâncând așa renunți treptat la 
medicamente și îți recapeți sănătate. Apoi ești mult mai eficient, mai 
energic. Poți să realizezi mult mai multe lucruri decât înainte. Cred că
 merită luat și asta în calcul” – Doina Oprea
”Eu sunt de părere că nu este mai scump 
față de o alimentație obișnuită. Este mult de spus aici. În primul rând 
necesarul este mult mai mic, având în vedere că tot ce mănânci este plin
 de nutrienți și te saturi mult mai repede. După ce înveți să îți 
prepari mâncarea în stilul raw vegan, știi cum să pregătești 
ingredientele. De exemplu, din semințe de floarea soarelui sau migdale 
poți să faci lapte și din ”pulpa” rămasă pregătești pâine raw sau mai 
multe feluri de mâncare, inclusiv desertul. Este mult și chestie de 
organizare și înveți foarte rapid lucrurile astea. Cred că trebuie luat 
în considerare și faptul că foarte multă lume este bolnavă și o mulțime 
de bani se duc pe medicamente. Mâncând așa renunți treptat la 
medicamente și îți recapeți sănătate. Apoi ești mult mai eficient, mai 
energic. Poți să realizezi mult mai multe lucruri decât înainte. Cred că
 merită luat și asta în calcul” – Doina Oprea
O clujeancă susține că a descoperit ”secretul tinereții fără bătrânețe 
și vieții fără de boală”, datorită hranei vii, nepreparată termic. În 
ultimii ani, curentul raw vegan a prins tot mai mulți adepți, interesați
 de un stil de viață sănătos, fără toxine. Doina Oprea este unul dintre 
oamenii care te inspiră să parcurgi acest drum și, pentru a-ți fi mai 
ușor, și-a creat și un site care te învață cum să gătești bucate raw 
vegane. Unt raw, hrișcă cu ardei și mirodenii, pizza raw, sunt doar 
câteva din felurile pe care clujeanca te învață să le prepari în 
propria-ți bucătărie. Într-un interviu acordat TesMedia.ro, ea vorbește 
despre avantajele și minunile vieții raw.
Reporter: Cum a început drumul tău către alimentația raw vegan? De ce?
Doina Oprea: 
Preocuparea mea către o alimentație sănătoasă a debutat acum aproximativ
 23 de ani. Atunci am devenit vegetariană. Primul motiv a fost etic. 
Iubesc animalele și am devenit conștientă de ceea ce se întâmplă cu ele.
 Al doilea motiv a fost spiritual, tocmai aflasem că evoluția spirituală
 este în strânsă legătură cu tot ceea ce faci, alimentația fiind un 
factor important. Iar îmbunătățirea ei te poate ajuta să accelerezi 
acest proces. Și, în al treilea rând, deși eram încă foarte tânără, 
sănătatea mea nu era deloc înfloritoare și am înțeles că multe dintre 
bolile civilizației sunt boli de nutriție.
Reporter: S-a întâmplat să treci peste noapte la alimentația vegetariană sau treptat?
Doina Oprea: Peste noapte.
Reporter: Nu a fost greu? 
Fiindcă sunt destui cei care se plâng din cauza anumitor dependențe… 
față de cafea, de pui, de lactate…
Doina Oprea: Cineva 
mi-a spus că pentru evoluția spirituală este foarte bine să renunți la 
carne. M-am dus acasă, am donat curcanul din frigider cuiva și am 
devenit vegetariană. Asta ține de persoană. Mie îmi este suficient să 
doresc ceva și pot să realizez orice.
Reporter: Cum ai trecut la veganism? E o diferență totuși între vegetarianism și veganism.
Doina Oprea: Cartea 
”Studiul China” de T. Colin Campbell a fost ceea ce m-a determinat să 
devin vegană. Eu cred că suferim de foarte multă ignoranță.
Reporter: În ce fel suferim de ignoranță? Ce ne lipsește?
Doina Oprea: Nu facem 
multe lucruri corecte și benefice pentru noi din ignoranță. Nu există 
educație în acest domeniu. Din contră, există foarte multă dezinformare.
 Eu am fost preocupată de alimentație de mai bine de 23 de ani și am 
aflat despre unele lucruri vitale acum doi ani sau un an. Și am rămas 
uimită, cum am trăit atâta timp fără să aflu despre lucrurile astea, eu 
fiind totuși o persoană care a citit foarte mult.
Reporter: Păi poate ”greilor” 
din industria alimentară le convine dezinformarea asta, fiindcă așa au 
profit. Poate sună a teorie a conspirației, dar sunt unele documentare, 
realizate de jurnaliști celebri, care asta arată, precum Mâncare SRL.
Doina Oprea: Știu. Clar
 e asta. Și atunci sunt foarte importante exemplele. De asta mi-am făcut
 și blogul (site-ul), ca să aibă acces și alții la experiența mea, așa 
cum am avut și eu acces la cunoaștere din experiența altora. Uneori, un 
lucru spus de cineva, chiar dacă l-ai auzit de 30 de ori înainte, face 
un declic. Și ajunge cu adevărat la tine. Te transformă. Părerea mea 
este că nici un lucru nu are valoare cu adevărat pentru tine dacă nu te 
transformă.
Reporter: Cine te-a motivat cel mai mult?
Doina Oprea: Mi-e greu 
să spun cine m-a motivat, am avut foarte multe influențe în viața mea. 
Eu sunt foarte curioasă și mă informez, iar apoi testez foarte multe 
lucruri. Apoi decid ce este benefic pentru mine.
Reporter: Care sunt avantajele alimentației raw vegane?
Doina Oprea: Când am 
devenit vegetariană, o mulțime de sensibilități și boli minore (gen 
sinuzite, anexite etc) au plecat din viața mea. Apoi am testat foarte 
multe diete. Am studiat Ayurveda. Am mâncat macrobiotic, am mâncat raw, 
dar și cu lactate și ouă. Și într-un final acum doi ani am ajuns la raw 
veganism și aici am rămas.
Reporter: Ce schimbări ai observat față de celelalte?
Doina Oprea: Efectele 
asupra sănătății au fost uimitoare. Pot să spun că acum mă simt mai 
sănătoasă, mai tânără, mai energică, mai entuziastă decât la 21 de ani. 
Nici măcar nu am mai răcit în ultimii ani. Dorm mult mai puțin, am 
randament sporit în tot ceea ce fac.
Reporter: Cum rămâne cu asimilarea B12, despre care cei care sunt anti raw vegan susțin că o pierdem?
Doina Oprea: Necesarul 
de B12 este foarte mic. Se poate lua din polen, pastura, lăptișor de 
matcă, alimente fermentate (varză murată, ceai kombucha), drojdie etc
.
Reporter: Cât de mult te costă să ai o alimentație raw vegan?
Doina Oprea: Eu sunt de
 părere că nu este mai scump față de o alimentație obișnuită. Este mult 
de spus aici. În primul rând necesarul este mult mai mic, având în 
vedere că tot ce mănânci este plin de nutrienți și te saturi mult mai 
repede. După ce înveți să îți prepari mâncarea în stilul raw vegan, știi
 cum să pregătești ingredientele. De exemplu, din semințe de floarea 
soarelui sau migdale poți să faci lapte și din ”pulpa” rămasă pregătești
 pâine raw sau mai multe feluri de mâncare, inclusiv desertul. Este mult
 și chestie de organizare și înveți foarte rapid lucrurile astea. Cred 
că trebuie luat în considerare și faptul că foarte multă lume este 
bolnavă și o mulțime de bani se duc pe medicamente. Mâncând așa renunți 
treptat la medicamente și îți recapeți sănătate. Apoi ești mult mai 
eficient, mai energic. Poți să realizezi mult mai multe lucruri decât 
înainte. Cred că merită luat și asta în calcul.
Reporter: Care sunt ingredientele-vedetă ce nu trebuie să lipsească din bucătăria raw vegană?
Doina Oprea: Nu există 
ingrediente vedetă. E bine să ai nuci, semințe, fructe și legume din 
belșug. Eu folosesc și multă hrișcă. Este un substitut foarte bun pentru
 pâinea coaptă cu care suntem obișnuiți cu toții.
Reporter: Cum se rezolvă problemele iarna, fiindcă în anotimpul rece nu mai ai varietatea din vară?
Doina Oprea: Este 
abundență și iarna. Piața este plină de legume și fructe. Se pot crește 
vlăstari de legume. Într-un pumn de vlăstari verzi găsești nutrienții 
unui întreg castron cu salată de vară.
Reporter: Spune-mi despre blogul tău, http://rawveganjoy.ro/wordpress/. Cum a luat el naștere?
Doina Oprea: Când am 
început să mănânc raw vegan am fost extrem de entuziastă de efecte, aș 
fi vrut să spun la cât mai multă lume ce am găsit, după atâția ani de 
căutare: secretul tinereții fără bătrânețe și vieții fără de boală. Am 
început să le trimit prietenilor rețetele făcute. Erau curioși și 
tentați, așa că am început timid un blog, ca să se uite singuri la ceea 
ce fac și să se inspire. Apoi lucrurile au luat amploare și am fost 
încântată că pot să-i ajut și pe alții (chiar necunoscuți) să se apropie
 de acest stil de viață. Și am făcut totul cu mare plăcere, pentru că 
îmi place ceea ce fac. Mă încântă.
Reporter: Chiar asta voiam să întreb. A adoptat întreaga familie acest stil de viață? Tu din prima, dar ei?
Doina Oprea: Am 
molipsit toată familia, deși la început au fost sceptici și au crezut că
 ei n-or să poată să facă așa o schimbare. Eu și soțul meu am fost 
primii. Soțul meu este foarte receptiv la tot ceea ce ține de sănătate 
și a mers alături de mine din prima. Este foarte încântat și el de raw 
veganism. Am urmat amândoi un curs de nutriție ținut de Anatecor ca să 
fim cât mai eficienți în a explica și altor oameni ce se întâmplă cu 
organismul nostru și către ce stil de alimentație am fost proiectați. 
Iar familia, văzând că suntem foarte stabili în această alegere, a 
devenit tot mai receptivă. Boile au avut și ele un cuvânt de spus, au 
fost niște avocați buni. Au introdus tot mai mult în meniul lor hrana 
crudă și s-au simțit din ce în ce mai bine. Cumnații mei în acest moment
 sunt 100% raw vegani. Părinții și socrii au perioade și perioade, 
uneori sunt 100% raw, alteori dau înapoi, dar și-au propus ca obiectiv 
să mănânce cât pot ei mai mult așa.
Acesta este un interviu realizat de Anamaria Nedelcoff si publicat de Tesmedia.ro si Transilvania Impact. Sunt fericita ca am putut sa aduc o marturie despre acest stil de viata. 
Autor: Anamaria Nedelcoff 
Asculta Radio Vocea Sufletului! Muzica si emisiuni pentru sufletul tau
http://radiovoceasufletului.ro
 
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu