vineri, 3 august 2012

Sri Vasudeva 2012

sri_vasudeva_blues.jpg Sri Vasudeva - interviu cu Alina Badic, 23.06.2012

Alina Badic: Bine ati venit in tara noastra, maestre.
Sri Vasudeva: Va multumesc foarte mult pentru primirea calduroasa.
A. B.: Maestre, sunteti un lider vizionar, un orator international. Combinati intelepciunea straveche cu gandirea moderna si sunteti  fondatorul si directorul organizatiei Blue Star, care este dedicata dezvoltarii holistice a omului. Maestre, ce va atrage in Romania in fiecare an?
S.V. : In primul rand, vreau sa spun ca vin in Romania din 2002.
A. B. : Asadar, de zece ani.
S.V. : Da, de zece ani. In 2002, am vizitat Aradul, iar reactia la vizita mea a fost coplesitoare. Romanii au o inima foarte mare, ceea ce m-a adus aici iar si iar. Cu exceptia unui singur an, de un deceniu vin aici anual. Simt mereu o atractie cand e vorba sa vin in Romania. Cred ca aici exista un mare interes in ce priveste constiinta spirituala. Ma refer la deschiderea constiintei spre respectarea vietii, la dorinta de a sti mai multe despre propriul „eu”, la transformarea comunitatii si mediului inconjutaror. Ma refer la spiritualitate in cel mai larg inteles al ei.

A. B. : Cat e recomandat sa ramanem in tacerea gandurilor si fiintei noastre?
S.V. : Am putea spune ca e imposibil sa te afli in tacere in orice moment. Dar priviti-ma, eu tac in timp ce vorbesc! Gandurile mele infloresc in tacere pentru ca asa doresc eu. Asadar eu ma aflu in liniste.
A. B. : Chiar cand vorbiti.
S.V. : Chiar si atunci, eu sunt in spatiul meu de liniste. Tacerea e un spatiu in constiinta, in care putem functiona. Putem spune ca, atunci cand o persoana nu spune nimic, tace. Dar ea poate avea o multime de ganduri.
A. B. : Pate fi tacuta, dar nu si in tacerea gandurilor ei.
S.V. :  Acea persoana e tacuta fizic, dar mental nu tace. Si, ce e mai important?
A.B. : Mental, desigur. Ne folosim cu adevarat intelectul?
S.V. : Nu. Intelectul e unealta noastra de analiza. Pot sa analizez o anumita situatie doar pentru ca am abilitatea intelectuala.
A.B. : Ma refer cand dorim sa atingem un anumit tel.
S.V. :  Da, la asta vreau sa ajung... Cand vreau sa ating un tel, imi pot folosi puterea ratiunii sa creez o viziune a ceea ce vreau sa realizez. Pot folosi  puterea ratiunii pentru a stabili daca aceasta viziune e buna pentru mine. Analizand, gandind, creez o viziune care ma va face un om mai bun, o viziune care păoate fi de folos comunitatii mele. Astfel, iau o decizie, creand o viziune care ma face pe mine un om mai bun, iar comunitatea mea, un loc mai bun. Asadar, imi pot folosi intelectul pentru a crea o viziune, il pot folosi pentru a-mi proteja mintea de prea multe griji. „ De ce ma gandesc eu la toate astea? Sa fie liniste!” Iar linistea ne permite, ne da sansa intuitiei. Asta ma duce cu gandul la faptul ca ma aflu intr-un univers inteligent, aflat in conexiune cu mine si cu toti ceilalti. Nu sunt izolat. In aceeasi camera avem un computer si internet, putem scrie ceva intr-un browser si primim foarte multa informatie. Universul e plin de informatii si de atmosfera mentala. Daca spun acum ceva, creez un camp de unde vin informatii spre mintea mea si atunci am o inspiratie. Tot ce cautam vine spre noi. Desigur, trebuie sa stapanim limbajul pentru a intelege, sa avem in contiinta noastra simbolurile necesare pentru a intelege informatiile. Daca e vorba despre matematica, de exemplu, informatiile vin rapid.
A.B. : Maestre, de ce avem obstacole in viata? Invatam mai mult din acestea?
S.V. :  Multi dintre noi, daca nu chiar toti, intampuinam obstacole in viata.
A.B. : Din pacate...
S.V. :   Nu sunt sigur ca e asa. Obstacolele ne pot face mai buni. Obstacolele ne ofera sansa de a invata. Cand intampinam un obstacol, acest lucru ne spune ca nu suntem aliniati la universul nostru.
A.B. :  E adevarat.
S.V. :   Daca experimentez acest obstacol...
A.B. : Eu sunt problema, nu universul.
S.V. :  Pot invata ceva din asta? Pot aborda situatia in mod diferit? Acest lucru ma aduce intr-un punct diferit, intr-un univers plin de posibilitati. Pot ale ge sa devin un om mai bun sau unul mai rau. Pot alege din toate posibilitatile ce mi se infatiseaza zilnic. Folosind intelectul, analizand posibilitati, pot deveni ceea ce doresc.
A.B. :  Cum ne putem analiza corect experientele? Uneori, nu intelegem cum trebuie experientele prin care trecem.
S.V. :   Eu am credinta ca obstacolele ne sunt presarate in cale cu un scop. Ne ajuta sa crestem. Asta imi da de inteles ca universul meu e inteligent. Universul meu stie cine sunt, functioneaza ca un GPS. Stie cine sunt si unde ma aflu. Universul meu ma iubeste, Dumnezeul meu ma iubeste. Divinitatea ma iubeste. Divinitatea, Universul, incearca sa ma invete ceva. Astfel, ma ajuta sa gasesc solutia. Universul e plin de har. Te provoaca sa te dezvolti, dar iti ofera si sprijin. Cand ne asnalizam, trebuie sa ne gandim la asta. Universul meu imi trimite aceste mesaje pentru ca ma iubeste. Daca suntem atenti, vom vedea ca obstacolele ne ajuta sa crestem. Cand un om se confrunta cu o boala, e provocat sa afle mai multe despre trupul lui, despre ceea ce il poate ajuta. Invatand regulile unui trai sanatos, se recupereaza, apoi imparte informatia cu alti oameni. Si atunci, nu a fost boala o binecuvantare, de fapt? Privind atent, cu o minte deschisa, cu o constiinta deschisa, vei vedea ca Universul e intelept, ca ne iubeste...
A.B. :  Si vei vedea de ce ne trimite obstacolele.
S.V. :   Universul ne da incontinuu sansa de a fi mai buni. Cand invatam, viata devine o joaca, o bucurie, pentru ca, acum, stim regulile. De exemplu, stiu ca o mancare, desi gustoasa, nu e buna pentru mine. Stiu ca, de fiecare data cand o mananc, sufar. Astfel, curand, voi putea sa o dau deoparte. Voi invata sa-mi placa alte lucruri. Voi invata sa-mi placa lucruri care nu-mi placeau inainte. Asadar, viata devine un fel de joaca, pentru ca acum inteleg regulile jocului. ”Daca fac asta, se va intampla asta...” Inteleg regulile jocului, iar viata păoate deveni o joaca. Daca incepem sa invatam din fiecare obstacol, nu pot repeta aceleasi greseli.
A.B. :  In conferintele dvs, spuneati ca avem puterea de a selecta informatiile pe care dorim sa le inmagazinam. Putem arunca privirea peste tot, putem primi orice fel de informatie, putem explora multe, dar exista si pericolul de a fi vanati de aceste informatii. Prin urmare, trebuie sa fim foarte atenti caror informatii le permitem accesul spre simturile noastre, pentru a nu deveni o prada. E acesta un pericol real?
S.V. :   Intai de toate, as dori sa vorbesc despre ce fiinte minunate suntem. Suntem dotati cu simturi extraordinare: auz, vaz, miros, gust, simtul tactil. Suntem dotati cu un sistem extrasenzorial, care ne permite sa experimentam universul. Suntem dotati cu un intelect care ne permite sa procesam informatiile ce ne parvin din univers. Suntem dotati cu memorie, iar asta ne permite sa ne amintim experientele trecute. Dar cum ne poate dauna informatia pe care o inmagazinam? Cum ne poate afecta? Daca hranim un copil cu filme pline de violenta, daca ii spunem ca dependentele si viciilede tot felul sunt bune, desi stim ca acestea sunt nesanatoase, copilul creste cu credinta ca toate aceste practici sunt bune si pastreaza informatia asta in sistemul lui. Astfel, in viata lui de adult, se alsa ghidat de aceste lucruri. Ce pui in memoria ta, acolo ramane. Abuzul asupra unui copil ramane in acel copil, ca o amintire foarte puternica.
A.B. :  Poate pentru intreaga lui viata.
S.V. :   Exact. Ii poate stirbi respectul de sine. Trebuie sa fim atenti caror imagini le permitem accesul in mintea noastra. E axtrem de important sa ityi protejezi mintea, sa pastrezi doar acele ganduri care sunt sanatoase pentru tine, care te pot face un om mai bun, care pot face lumea un loc mai bun. Memoria noastra este foarte importanta. Eu sunt foarte atent la cxe privesc, la ce informatii procesez, pentru ca vreau sa permit doar accesul gandurilor bune in fiinta mea. Nu condamn pe nimeni, dar eu nu aleg niciodata sa privesc un film cu crime, sau unul cu tenta sexuala nesanatoasa. Acel gen de dragoste nu reprezinta dragostea adevarata. Cand vizionez filme de dragoste adevarata, filme care respecta mediul inconjurator, filme bune, care ne fac mai buni, aceste fime imi vor reveni in minte mereu. E foarte important pentru sanatatea noastra, pentru binele nostru si al societatii, acum, la inceputul unei noi ere, sa ne hranim memoria intr-un mod mai bun. Noi nu gandim asa, nu suntem ghidati in felul acesta. 
A.B. :  Obisnuiti sa spuneti: ” Nu renunta, pana nu esti multumit.” L a ce va referiti?
S.V. :   Eu cred ca am puterea. Darurile pe care mi le-a facut universul, sa gandesc, sa analizez, sa creez emotiile pe care le doresc, sa-mi conduc fiinta asa cum vreau, sa inteleg lumea, sa invat din greseli, sa nu ma tem de provocari, sa traiesc fara frica, daca am toate aceste instrumente, cu siguranta pot obtine tot ce doresc. Asadar, daca avem o viziune, nu trebuie sa renuntam niciodata. Iar cel mai important e sa conlucram inteligent cu universul, pentru ca in acest univers nu e vorba despre ce doresc eu, ci despre ce dorim cu totii.Dorinta tuturor e ceea ce creeaza universul. Daca lucram in armonie, armonie va fi si in tara. Cum imi pot ajuta tara sa devina mai buna? Cum imi pot ajuta comunitatea  sa devina mai buna? Ma a liniez la ceea ce se intampla.  Cum pot exercita o profesie care imi ajuta tara? Prin ce practici de sanatate imi pot ajuta comunitatea? Trebuie sa merg in aceeasi directie cu societatea, cu universul meu. Atunci, cu siguranta voi fi o binecuvantare pentru mine si pentru lumea care ma inconjoara. Cand doresti sa obtii ceva, trebuie sa intelegi cum functioneaza universul. Trebuie sa respecti constiinta colectiva din univers. Nu e vorba despre mine, ci despre noi. Daca era vorba doar despre mine, as fi fost acum in tara mea, Tridad-Tobago. Dar eu ma gandesc la lumea mea. Eu sunt un cetatean mondial. E Romania mea, Olanda mea, Anglia mea, America mea... M-am nascut pe aceasta planeta. Fiecare tara are o relatie cu mine. 
A.B. :  De ce faptul de a te simti o victima e asa o stare nefericita a existentei?
S.V. :   Ne simtim slabi cand suntem victime. Dar avem de ales, de fiecare data.Nu vedem asta, dar avem de ales. Sa fim victime sau sa fim victoriosi. E alegerea mea. Daca raman in stare de victima, sunt lipsit de putere, sunt slab. Dar daca am credinta ca nu sunt o victima, ci detin controlul, universul e de partea mea. Sunt dotat cu tot ce am nevoie pentru a obtine ceea ce vreau. De ce as fi o victima? Daca ma simt umilit de cineva, voi incerca sa inteleg de ce. Nu voi renuntanla puterea mea, ci voi incerca sa devin si mai puternic. Dar voi incerca sa inteleg de ce acea persoana incearca sa ma umileasca. Poate as incerca un dialog, sa aflu de ce ma trateaza asa. Asadar, in loc sa fiu o victima, as incerca sa ies din starea aceea de victimizare. Ceea ce vreau sa spun e ca trebuie sa-ti pastrezi puterea. Ai puteri nelimitate, potentialul tau interior este imens. Pastreaza-ti puterea, e alegerea ta. Altfel, vei fi o victima.
A.B. :  De aceea e atat de periculos sa cedezi cand te simti neajutorat.
S.V. :   Nu trebuie sa cedezi niciodata. Si, daca vrei sa dai o dimensiune divina acestui aspect, sa nu uiti niciodata ca Dumnezeu e mereu cu noi. Cel care ne-a creat nu ne paraseste. Divinitatea e mereu cu noi, chiar si acum. De aceea, eu calatoresc pe tot globul fara teama. Eu am grija de puterile mele. Tot ce trebuie sa fac e sa fiu constient de puterile mele, sa am parte de harul puterilor mele.
A.B. :  De ce e atat de dificil pentru noi sa depasim limitele emotiilor noastre?
S.V. :   Nu suntem educati sa ne dezvoltam respectul de sine. Avem o constiinta limitata, de victima, dar, da, putem. Universul e construit din har si binecuvantare, prin care ne putem gasi libertatea. Dar trebuie sa privim in interiorul nostru, nu in exterior. Trebuie sa punem intrebarea: ” Cine sunt? Care e potentialul meu? Care e puterea mea?” Daca nu-mi fac propria evaluare, nu pot gasi adevarata libertate. Adevarata libertate nu inseamna sa ai multi bani, multe proprietati, sa poti face orice. Mental si emotional poti fi sarac. De exemplu, nu ai bune abilitati de socializare sau mintea ta nu e tot timpul pozitiva, iti faci griji pentru o multime de lucruri. Sau, poate, ai probleme de sanatate. E mai important sa privesti in interiorul tau, sa explorezi puterea constiintei tale. Ai puteri extraordinare in interiorul tau si poti obtine ceea ce doresti.
A.B. :  De ce calea iubirii nu e o cale usoara?
S.V. :   Pentru ca multi dintre noi suntem raniti in dragoste. De multe ori dragostea e egoista, atunci cand iubim pe cineva de la care dorim ceva. Dragoste devine dureroasa cand e egoista, cand oferim dragoste, dar nu primim ceea ce dorim.
A.B. :  Durerea dragostei ne purifica?
S.V. :   Ma bucur ca spuneti asta... Intr-adevar, dragostea ne purifica prin durere. Dar de ce ne purifica si ce obtinem prin aceasta purificare? O stare de iubire neconditionata. Putem iubi pe cineva pentru ceea ce e si doar de dragul iubirii, fara sa asteptam ceva in schimb. Dragostea neconditionata e dragostea adevarata. Daca te iubesc neconditionat, indiferent cum ma tratezi, eu tot te iubesc. Dintr-o astfel de iubire ai de castigat. Asa cum au iubit Gandhi, Maica Tereza... E o dragoste care iti aduce libertate.
A.B. :  Intr-adevar, dar e dificil sa faci asta.
S.V. :   E dificil...
A.B. :  E dificil din cauza noastra, desigur.
S.V. :   Din cauza pornirilor noastre. Dar sa revenim la subiectul libertatii, pentru ca e important... Libertatea vine in constiinta noastra cand intelegem ca avem puterea de a atinge telurile reale ale vietii: pacea, dragostea, bunatatea, intelepciunea care-mi permite sa ma inteleg pe mine si Universul meu, cat ma iubeste Universul meu. Asadar, libertatea largeste constiinta, pentru a vedea mai mult, in orice situatie. Acest lucru e posibil prin meditatie, pentru a deschide constiinta, prin practici de control mental, de management mental, practici prin care ne deschidem catre toate posibilitatile. Libertatea o regasim in calatoria launtrica, in explorarea instrumentelor interioare. O gasim daca suntem suficient de disciplinati si concentrati pe experimentarea acestei libertati interioare, de pace, de iubire si de bunatate. Ne-am nascut sa fim liberi.
A.B. :  Intr-una din conferintele dvs spuneati ca putem vedea mai mult, in orice moment. La ce va referiti cand spuneti asta?
S.V. :   De exemplu, cand vorbesc cu dvs, nu va vad doar ca pe o persoana fizica, ce ma intervieveaza. Va privesc in ochi si incerc sa gasesc persoana interioara. Caut insusirile calde, prezenta dvs. Incerc sa devin compatibil, sa intru in armonie cu acea prezenta. Astfel, acest interviu ne poate face placere amandurora. Vad mai mult decat o persoana fizica, decat un om care imi pune intrebari. Vad o persoana cu minte, cu inima, cu suflet, cu dorinta de a afla mai mult, de a intelege ce incerc sa spun si, astfel, se ajunge la o conversatie imbunatatita. Va spuneti, in sinea dvs: ” E atent la mine, ma asculta, incearca sa ma faca sa inteleg ce spune.” In orice situatie, sunt atatea de vazut, daca privesti dincolo de fizic. Incerc sa inteleg ce vrea viata sa-mi spuna prin aceasta experienta. E ca atunci cand privesti un copac. Unii din noi pe langa un copac si nu-i vad frumusetea. Copacii sunt daruri ale vietii si au viata in ei. Copacul iti simte prezenta si tu poti simti prezenta lui, dar nu vezi asta. Cati nu merg prin oras, fara a vedea frumusetea copacilor, fara a le da atentie? Cati oameni ating, in trecere, o frunza? Cati oameni se opresc sa spuna: ”Doamne, ce oras frumos! Cum as putea sa-mi revars dragostea asupra tuturor? Cum as putea spune o rugaciune pentru toti oamenii care calatoresc? Cum as putea spune o rugaciune pentru cei in varsta si pentru cei tineri?” Asa permiti constiintei tale sa vada mai mult, sa inteleaga mai mult din spatiul ce te inconjoara. Cand mergi cu autobuzul sau cu trenul, esti atent cum mergi, cum vorbesti, pentru ca vezi atatia oameni frumosi in jurul tau.Astfel, in orice situatie trebuie sa fim constienti. Cand apare o problema, trebuie sa o abordezi dintr-un punct de vedere, iar daca nu poti, intrebi un prieten daca are vreo parare.Dac ne inchidem intr-o cutie, toate greutatile apasa asupra noastra. Dra daca ne deschidem, gasim mult ajutor si sprijin in Universul nostru. Astfel, se deschide spatiul pentru a vedea mai mult, iar eu iubesc sa fac asta. Cand intri intr-un spatiu, poti sa il vezi mai larg, plin de oportunitati. In orice spatiu, sunt foarte multe posibilitati de vazut.
A.B. :  Maestre, unde se afla centrul vitalitatii in corpul nostru?
S.V. :   E o intrebare frumoasa. Eu cred ca vitalitatea e importanta. Iti doresti mereu sa iti imbunatatesti vitalitatea. In practica mea privind gandirea holistica, e vorba despre zona unde s-a aflat cordonul ombilical cand ne-am nascut.  Acel cordon ombilicalera un sprijin cand ne aflam in pantecul mamei. Cand am iesit, cordonul a fost taiat. Acel cordon era un canal de energie, care ne punea in legatura cu o alta energie din univers. E ceea ce numim  ”chi” in filosofia chineza, sau ”prana” in cea hindu. In Orient, acest canal e numit de catre yoghini ”manipura”, ”orasul luminii, al bijuteriilor”.Japonezii il numesc ”hara”, centrul puterii in artele martiale. Chinezii ii spun ”dan tien”. E centrul vitalitatii, care ne face sa fim mai energici. Devenind tot mai constient de acest centru, exersand zilnic respiratia abdominala, vei fi uimit de cum se va imbunatati vitalitatea ta, doar acordand importanta acestui centru. Asa imi pastrez eu vitalitatea, descoperind acest centru, asa fac luptatorii de arte martiale si yoghinii. E un centru foarte puternic, dar noi n-am fost invatati sa ne imbunatatim vitalitatea prin intermediul acestui centru energetic. Desigur, acum nu e destul timp pentru a vorbi despre vitalitate, dar trebuie spus ca acest centru e o zona misterioasa, de putere mistica. Prin acest centru, primim energie cuantica de la un alt spatiu. Eu consider ca spatiul in care ne aflam e un spatiu infinit de energii cuantice. Acordand atentie acestui spatiu, avem acces la aceste energii. 
A.B. :  Uneori, respingem punctul de vedere al unei alte persoane, spunand simplu: ”Nu cred!” E important sa fii deschis si flexibil fat ade parerile altor oameni?
S.V. :   Da, dar asta nu inseamna ca trebuie sa crezi ceea ce spune acea persoana, ci doar sa fii deschis.
A.B. :  Da. Poate exista ceva important in ce spune acea persoana.
 S.V. :   Absolut! Cand ascult o persoana, fac asta cu atentie, pentru ca vreau sa culeg toate informatiile pe care le transmite. Apoi, ma gandesc daca mai exista si alte puncte de vedere. Chiar si atunci cand cred in ceea ce spune o persoana, sunt deschis si la alte pareri, pentru ca, sigur, ele exista.  Nimeni nu poate vedea ”totul”. Asadar, cred ca daca suntem deschisi, putem gasi solutii mai bune la probleme si putem explora un spatiu de posibilitati multiple. De fapt, daca privim prin ochii celorlalti, lumea noastra va deveni mai buna. Daca privim prin ochii unei persoane sarace sau bolnave, daca privim prin ochii unui copil, daca privim prin ochii partenerului, nu credeti ca vom relationa mai bine? Dar cand vrem sa dominam prin propriile noastre idei, fara a tine seama de parerile celorlalti, ne abuzam universul. In orice situatie, fiinde mai constienti si mai deschisi, putem crea armonie in spatiul ce ne inconjoara, putem avea unitate, iar asta e ceea ce ne trebuie, o mai mare constiinta a unitatii. Daca avem o constiinta a unitatii acum, in timp ce vorbim, vom realiza cel mai reusit interviu. Totul va decurge minunat. Dar daca eu voi spune doar ce vreau sa spun, fara sa va ascult, nu va fi bine. Eu trebuie sa privesc prin ochii dvs, sa vad ce vreti sa invatati de la mine, trebuie sa creez un dialog, care va aduce armonie intre noi. Deschizandu-ne ochii spre alte puncte de vedere, putem ajuta la crearea unei lumi mai bune, o lume de care avem nevoie.
 A.B. :  De ce ne pierdem concentrarea?
S.V. :   Concentrarea e o putere ce trebiue dezvoltata. Daca va cer sa va concentrati asupra unui gand, timp de un minut sau trei, vi s-ar putea parea dificil. Daca va cer sa repetati timp de trei minute un cuvant, sunt sigur ca va veti  gandi si la altceva. Dar e posibil pentru un om sa repete ceva incontinuu, sa ramana concentrat, fara a se gandi la altceva, dar aceasta abilitate trebuie dezvoltata. E o abilitate mentala pe care cu totii o putem dezvolta, e inima concentrarii. Nu e ceea ce se invata la scoala. Nu se preda in nicio scoala. N-am fost niciodata educati sa ne concentram. Concentrarea e un instrument extrem de puternic. In alte culturi, concentrarea se preda. E, deci, o arta a invatarii.
A.B. :  Cum putem scapa de lucrurile negative? Uneori simtim ca avem ganduri negative, energie negativa, in corpul nostru, in mintea si in inima noastra si e foarte dificil sa scapam de ele. Uneori pare imposibil.
S.V. :   Cum scapam de intuneric?
A.B. :  Prin lumina din noi.
S.V. :   Daca te lupti cu gandurile negative, batalia poate fi foarte dura. E ca si cand ai intra intr-o camera si te-ai lupta cu intunericul, fara sa cauti intrerupatorul de lumina.  ”De ce e intuneric in camera asta? Cine n-a aprins lumina? Unde e intrerupatorul?” De fapt, trebuie sa te gandesti unde e intrerupatorul, apesi si tot intunericul dispare.  Cand suntem blocati in ganduri negative, primul lucru e sa acceptam ca acestea exista. Ele sunt acolo dintr-un anumit motiv. Trebuie sa le acceptam. Uita-te la gandurile din constiinta ta. Ele sunt creatia constiintei tale. Priveste-ti gandurile si incearca sa gasesti posibilitati. Nu credem ca putem, dar avem puterea de a alege. Sa ne spunem: ”Trebuie sa am aceste ganduri negative, furioase? Sau mai exista o posibilitate?” Sa ne gandim asa: ”Vad un gand negativ invadandu-mi mintea. Ce interesant! Sa analizez acest gand...” Din acel moment, am deschis un spatiu de posibilitati. Pot incepe sa ma intreb daca vreau sa ma identific cu aceste ganduri, daca vreau sa actionez in directia lor, daca acest gand e bun pentru mine, pentru alta persoana, sau pot explora o alta posibilitate. Pot fi indiferent, detasat, sa nu iau totul personal. Asa, raman puternic. Nu voi deveni furios, negativ. Apoi, as putea avea mila pentru persoana care m-a suparat, as putea spune ca e ignorant, ca nu stie ce face. L-as putea compatimi pentru ignoranta lui. Sau as putea sa ii arat cum e bine, cum ar trebui sa fie. Astfel, am creat posibilitati in spatiul meu. Aceste posibilitati pozitive sunt ca lumina. Mi-au deschis spatiul si ma fac sa ma simt mai bine. Asadar, cand te confrunti cu ganduri negative, accepta ca ele exista, observa-le cu atentie, vezi cum te afecteaza pe tine sau spatiul tau. Incepe sa explorezi alte cai de actiune. Asa vei vedea ca ai de ales. Uneori credem ca nu avem de ales, dar avem. In orice situatie, avem de ales. Sa actionezi sau sa nu actionezi, sa actionezi diferit. Dar avem puterea de a alege. 
A.B. :  Ne intelegem mai bine pe noi prin meditatie?
S.V. :   In primul rand, ttrebuie sa intelegem ce inseamna meditatia. Meditatia nu inseamna sa inchizi ochii si sa incerci sa te concentrezi. Meditatia e arta de a-ti observa lumea dintr-un alt spatiu, un spatiu al tuturor posibilitatile. Eu, in timp ce vorbesc acum, ma aflu in meditatie. Constiinta mea imi asculta vocea, gandurile, isi da seama de ceea ce spun, de linistea, de pacea din mine, de dragostea cu care fac ceea ce afc si isi da seama de toate posibilitatile din interior. Aceasta este constiinta meditatiei. Chiar daca stau linistit si incep sa-mi observ gandurile, fie ca fac asta prin rugaciune, prin repetarea unui cuvant secret, fie ca trimit iubire trupului meu, fie ca ma rog pentru alta persoana, meditatia e arta de a regla spatiul de pace, de iubire si de bunatate. Te concentrezi pe ceva ce e important pentru tine. Meditatia se poate produce in timp ce stai cu ochii inchisi, in timp ce vorbesti, mananci, mergi, alergi, in timp ce faci sport. Se poate produce de fiecare data cand ma contopesc cu activitatea mea, cand acord intreaga mea atentie si explorez fiecare posibilitate de a relationa si de a scoate la lumina energia, in cel mai bun mod posibil. Atunci ma aflu in meditatie. In general, credem ca meditatia inseamna sa inchid ochii sau sa ma rog, dar nu e asa. Intr-o acceptie noua, meditatia e fiecare moment al meu. E momentul cand ma fixez in fiinta mea. E vorba despre cat sunt de pozitiv, de deschis spre spatiul tuturor posibilitatilor. Meditatia e in functie de nivelul de infloreire la care ma pot ridica, de energia maxima pe care o pot avea. Aceasta inseamna meditatie. asadar e posibil sa intram in starea dev meditatie in orice moment.
A.B. :  Exista un principiu potrivit caruia putem realiza tot ceea ce dorim sa realizam. Cu cat imaginea a ce dorim sa construim e mai clara in mintea noastra, cu atat mai repede ne atingem obiectivul. Asa este?
S.V. :   Da. Daca producem o viziune a ceea ce vrem sa obtinem si pastram acea viziune puternic in mintea noastra, daca suntem conectati la universul mental si emotional prin aceste energii, aceste energii imi ofera instrumentele care ma ajuta sa obtin ce doresc. Dar daca nu am viziunea foarte ferma in mintea mea, Universul meu nu va sti cat de serios sunt. Cand viziunea e ferma in mintea mea, e ca si cand i-as aminti Universului meu ca am nevoie de asta, ca vreau asta. Si, daca esti intelept, vei dori ceea ce Universul iti poate darui. Trebuie sa spui: ”Faca-se voia ta, Universul meu !” Daca asta a voia ta, divinul meu Univers, da-mi ce merit. Eu vreau asta, dar tu da-mi ce merit.” Asadar, creaza-ti o viziune, tine-te de ea pana ce Universul tau stie ca esti serios, apoi trimite-o vointei divine a Universului. Las-o sa se realizeze doar daca tu crezi ca ai nevoie si meriti. Nu vrei sa se intample ceva negativ daca obtii ceea ce vrei. Uneori cream viziuni care nu sunt bune pentru noi si vrem cu ardoare, iar Universul ne ofera, pentru ca ii place sa ne ofere, dar cand primim, suferim.Asa ca e intelept sa spunem: ”Universul meu, eu doresc asta, dar da-mi numai daca e bine pentru mine.”
A.B. :  Intr-adevar, e foarte important si interesant, sa cerem Universului sa ne dea ce e bun pentru noi, nu ce vrem. Avem acest obicei de a cere ce dorim pentru ca apoi sa fim pedepsiti de propriile noastre dorinte.  Maestre, ce puteti spune si ce credeti despre viitor, despre 2012?
S.V. :   O intrebare frumoasa... Eu, prin propria mea perceptie, simt o diferenta in 2012. Simt ca, acum, are loc o schimbare globala la nivelul constiintei. Exista o mai mare constiinta spirituala in lume, o constiinta bazata pe dragoste si unitate. Cred in ce spunea civilizatia Maya, ca in 2012 calendarul ajunge la final. Dar asta nu inseamna sfarsitul lumii, ci ca acum suntem dotati cu toate instrumentele de care are nevoie o fiinta umana. Exista in lume o formidabila constiinta globala si energii extraordinare s-au trezit, iar asta ne spune ca a sosit vremea sa cream o lume noua. Astfel, va incepe un nou calendar. Am incheiat un stadiu al evolutiei, iar acum intram intr-o noua era, care se refera la ce putem noi sa realizam, ca fiinte umane cu puteri extraordinare. Asta simt eu despre anul 2012. Vedeti aceasta carte? Se numeste ”Making the shift”. Am petrecut 45 de zile intr-un refugiu, cu oameni din intreaga lume, cu privire la o schimbare in constiinta, pentru ca eu cred ca acesta e anul schimbarii. Sunt mesaje foarte puternice legate de schimbare. Cum putem face o schimbare in constiinta? Cum ne putem alinia la schimbarea globala ce are loc? Avem nevoie de schimbare in ce priveste o schimbare, pentru ca noi, oamenii, avem puterea de a abuza lumea, de a o distruge. Pentru ca acum exista aceasta constiinta globala, avem asa niste puteri, incat putem distruge lumea intr-o clipita cu armele pe care le detinem. Putem distruge viat pe planeta foarte repede. Asadar, e foarte important ca noi, oamenii, sa facem o schimbare in constiinta si sa devenim mai buni. Sa conlucram in armonie unii cu altii, ceea ce inseamna constiinta unitatii, iar eu cred ca Universul incearca sa ne faca sa fim astfel, sa fim uniti in aceasta constiinta si sa cream o lume mai buna, sa protejam mediul inconjurator, viata. Depindem de fauna si flora si trebuie sa protejam speciile. Exista atatea specii pe cale de disparitie. Eu cred ca 2012 ne cheama pe toti la unitate, la dialog, astfel incat sa devenim o singura lume, o singura familie umana. Aceasta e chemarea anului 2012. Asta am incercat sa ne spune mayasii, Nostradamus. Trebuie sa scriem o noua pagina. Putem face asta? Putem face asta impreuna? Putem face asta in Romania sau in orice alta tara? Responsabilitatea se afla in mainile noastre. Noi putem schimba lumea. Putem conlucra la crearea unei noi lumi. Sa facem asta impreuna, azi. Sa facem asta acum! 


Fiti o binecuvantare pentru intreaga lume!
Noi influentam lumea prin gandurile, actiunile si cuvintele noastre. Aceastea sunt daruri venite de la Sinele Sacru dinauntru; folositi-le pentru a-i inalta pe ceilalti.

Esenta mesajului meu e sa ganditi, sa actionati si sa vorbiti intotdeauna astfel incat viata noastra sa fie o binecuvantare pentru intreaga lume. Noi influentam lumea, de fiecare data cand gandim, actionam si vorbim – pe masura ce ne extindem energia prin aceste functiuni.
Trebuie sa ne amintim ca a avea capacitatea de a face aceasta este un dar, iar acest dar vine de la Sinele sacru din inteior. Sa onoram acest dar prin folosirea lui in cel mai bun mod posibil. Cand il folosim in mod negativ, el devine ca un blestem care sfarseste prin a atrage durerea si suferinta asupra noastra.
Fii o binecuvantare pentru lume. Foloseste-ti bine darurile pentru a-i inalta pe ceilalti si pentru a crea o lume mai buna. Intotdeauna gandeste pozitiv si constructiv; vorbeste si actioneaza cu respect si iubire fata de ceilalti si asta iti va aduce o enorma bucurie si implinire.
Creeaza armonie in toate relatiile…
Destinul ii aduce pe ceilalti in calea noastra cu un scop. Acorda-ti timp pentru a-ti transforma relatiile in interactiuni pline de sens; conecteaza-te spiritual cu cei pe care ii intalnesti.
As vrea sa subliniez nevoia pe care o avem de a lucra in armonie cu cei pe care viata ni-i scoate in cale. Trebuie sa recunoastem ca destinul ne aduce impreuna pentu un motiv anume.
De cate ori incercam sa ii evitam pe ceilalti sau celalti cauta sa ne evite, fara succes, este mana destinului. Exista ceva in relatia respectiva la care trebuie lucrat de ambele parti. Destinul ne aduce mereu in contat cu oamenii, pana ne perfectionam in arta de a ne relationa intr-un mod divin. Priveste toate relatiile din viata ta si vezi scopul fiecareia. Priveste indeaproape si vei vedea cum ele reflecta cine esti tu.
Unii oameni sunt atrasi de tine si energetic te simti sublim; altii te irita, pentru ca anumite calitati ale lor iti displac; iar altii sunt neutri pentru tine si nu au un impact asupra ta.
In toti acestia te vezi pe tine insuti.
Ei iti reveleaza acele calitati din tine care au creat aceste relatii.
Lucreaza cu rabdare asupra fiecarei relatii, pentru a o face perfecta. Desprinde lectia pe care o ai de invatat din ea si, acolo unde e nevoie, schimba-ti atitudinea si felul de a vedea lucrurile. Vei vedea cum poti sa transformi relatiile, transformandu-te pe tine.
Fa ca toate interactiunile tale cu oamenii sa fie pline de sens si sa-ti lase un sentiment placut ca ai dat tot ce aveai mai bun.
Felul in care tratezi relatiile arata cat de mult ai avansat pe calea spirituala. Cu cat esti mai constient spiritual, cu atat iti este mai usor sa te raportezi la lumea din jurul tau.
Este minunat cand privesti la ceilalti si vezi adevarata frumusete dincolo de trup si de minte.
Vezi frumusetea suprema a Spiritului dinauntru. Acesta este in noi toti. Straduieste-te sa o veszi si s-o scoti la iveala in toti cei pe care ii intalnesti. Comunicarea in cadrul unei conexiuni spirituale este extrem de puternica.
Cand simti ca aceasta lipseste, cauta din rasputeri sa o declansezi. Rezultatele merita din plin tot efortul.
Este o lume minunata, atunci cand putem vedea si simti cum Spiritul transcende toate diferentele.
Centreaza-te in constiinta divina…!
Suntem fiinte divine. Centreaza-te, in fiecare zi, in iubire, pace si bucurie si nazuieste sa pastrezi aceasta constienta de-a lungul intregii zile.
Va transmit salutari de la Spirit. Fie sa ne unim in energia iubirii si in constiinta Spiritului nostru care este unul. Desi existam in aceasta dimensiune materiala in corpuri fizice, noi suntem Fiinte Spirituale, unite intr-un camp de constiinta. Cu cat putem patrunde mai mult in interior cautandu-ne realitatea, cu atat mai mult ne vom descoperi maretia. Sa cautam sa simtim unitatea care exista deja in noi si intre noi, in campul constiintei divine, sau al Spiritului.
Cand atingem aceasta, simtim sinergia grupului.
As vrea sa ma axez pe mentinerea starii de constiinta divina in tot ceea ce facem. Cand meditam, ne asezam, inchidem ochii si ne ducem in lumea noastra interioara, cautand sa simtim fericirea si libertatea sufletului. Cand apare aceasta experiena, ea este prin ea insasi foarte inaltatoare si capabila sa dea din nou viata. Putem mentine aceasta constiinta in lume, pe masua ce interactionam cu ea ? Putem vorbi, putem manca, putem lucra si ne putem juca in aceasta constiina, simtind libertatea Spiritului si energia datatoare de vata a sufletului?
Cat de usor este sa pierzi simtamantul acela fericit, care apare cand suntem centrati in sufletul nostru. O remarca manioasa adresata noua, o schimbare in sanatate, o rasturnare neasteptata in relatie – toate acestea ne pot face sa ne pierdem imediat echilibrul. E posibil ca, in continuare, sa mentinem acest simtamant al meditatiei, chiar si in timpul unor momente grele? Da, este posibil. Acesta ar trebui sa fie scopul nostru – sa ne centram intotdeauna in acea frumoasa stare de constiinta, care este constiinta sufletului nostru.
Ar trebui sa-ti incepi ziua cu practica spirituala.
Acorda-ti cateva minue, ca sa te centrezi in acea stare divina de a fi.
De regula, tendinta ta este sa incepi imediat sa te ingrijorezi in privinta lucrurilor pe care trebuie sa le faci in timpul zilei. Daca ai tendinta sa te trezesti tarziu sa sa fii dezorganizat, atunci incepi ziua grabindndu-te sa te incadrezi in timp si stresandu-te.
Trezeste-te, avand la dispozitie destul timp pentru a sta intr-o meditatie tacut si centreaza-ti mintea in constiinta fericita si binecuvantata a sufletului tau. Foloseste-ti mantra sau rugaciunea, pentru a-ti intari mintea,, respiratia ritmica pentru a-ti relaxa trupul si o atitudine iubitoare, pentru a crea armonie in tine – umpland astfel cu energie trupul si mintea. Procedand astfel, aceste simtaminte iubitoare, armonioase si pline de energie vor ramane cu tine intreaga zi.
In timpul zilei, incearca sa pastrezi aceasta atitudine inauntrul tau, pe masura ce iti desfasori activitatile sociale, lucrezi, exesezi, te re;axezi sau te joci.
Fii intotdeauna constient, de-a lungul szilei, de trupul, minea, sentimentele si atitudinile tale. Incearca sa te raportezi la lume intr-un astfel de mod, incat atitudinea frumoasa din timpul meditatiei de dimineata sa ramana cu tine Recunoaste in toate activitatile tale acea Constiinta Divina in actiune. Astfel ne pastram aceasta stare.
Serviciul tau ar trebui sa fie un loc in care te duci sa muncesti si sa fii in slujba semenilor tai. Prietenii tai si familia ta ar trebui sa fie priviti drept o companie divina cu care esti binecuvantat. Adversitatile tale ar trebui sa fie privite ca sanse pentru a-ti descoperi slabiciunile si a le transforma in puteri. Intreaga zi ar trebui sa fie privita ca un rol dintr-o minunata piesa de teatru despre autodescoperire si activitati pline de bucurie.
La asta se refera viata. Nu este o poveste trista, despre durere, singuratate, dusmani, boala si moarte.
Cand actionam ignorand adevaratul nostru Sine, noi percepem lumea in acest fel.
Haideti sa ne ridicam constiinta din acest intuneric catre sufletul nostru, sa vedem lumna iubirii, fericirii si a libertatii care exista in chiar miezul fiinei noastre.
Suntem Fiinte Divine !

Contemplati asta in fiecare zi si faceti tot posibilul sa fiti astfel!


Sri Vasudeva


Asculta Radio Vocea Sufletului! Muzica si emisiuni pentru sufletul tau
http://radiovoceasufletului.ro

Niciun comentariu: