vineri, 3 februarie 2012

Claudiu Crăciun, portavocea manifestanţilor din Piaţa Universităţii a ridicat în picioare Parlamentul European

Discursul care a ridicat în picioare Parlamentul European
Claudiu Crăciun, portavocea manifestanţilor din Piaţa Universităţii, a dat marţi, tocmai din Parlamentul European, o adevărată lecţie clasei politice din România. Într-un discurs absolut admirabil, coerent, discret, Claudiu Crăciun a fost vocea unei întregi Românii. A celor care la temperaturi de minus 15 grade Celsius au ieşit să protesteze pentru schimbare... A celor care, făcuţi "viermi şi ciumpalaci", continuă să îşi ceară cu demnitate drepturile. A celor care în lupta pentru supravieţuire au învăţat să-şi apere nevoile şi să-şi ducă crucea cu discreţie. Claudiu Crăciun a vorbit, înainte de toate, despre miracolul numit Piaţa Universităţii. Despre acel miracol născut din solidaritatea unor oameni diferiţi, cu vieţi diferite, dar uniţi de o luptă comună.

"Acesta este un mesaj mai degrabă pentru politicieni decât pentru cetăţeni. Nu sunt aici nici în calitate de lider, nici ca reprezentant, nu există această «funcţie» în piaţa publică. Mă aflu aici ca «povestitor», şi vă aduc câteva poveşti scurte din Piaţa Universităţii. Chiar dacă sunt aici cu voi, inima mea este alături de oamenii din Piaţă, acasă. Unii dintre ei protestează de două săptămâni la rând la minus 15 grade Celsius. Aici, în piaţa publică, este locul în care se află conştiinţa democratică a României. Aşadar, alăturaţi-vă pentru a-i aplauda împreună pe oamenii care au restaurant democraţia în România. Sunt timpuri dificile, în care o ţară nu are încredere în politicienii ei, dar are încredere în cetăţenii ei. Însă ar trebui să aibă încredere în ambele entităţi. Acesta este cel mai important mesaj din Piaţa Universităţii: «Vrem să avem încredere în politicieni/ vrem să avem încredere în democraţie/ vrem să avem încredere în instituţiile publice. Dar nu faceţi să ne fie atât de greu».

Am fost martor la un mic miracol în Piaţa Universităţii: oamenii au venit împreună, de la studenţi, activişti, pensionari şi până la oameni care lucrează în companii/corporaţii şi au salarii foarte bune. Toţi au venit împreună şi au scandat împreună. Nu este atât de simplu să spui: «Nu vrem ca Guvernul actual să plece». Bineînţeles că vrem ca Guvernul actual să plece; aceasta este o schimbare imediată şi necesară. Dar totodată avem nevoie de schimbări mai profunde. Nu vrem să-i schimbăm pe deţinătorii puterii actuale şi să ne trezim în anul următor în aceeaşi situaţie.


Aşadar, dragi politicieni de la guvernare sau din opoziţie, vă rog, ascultaţi, pentru schimbare: să preţuim acest moment în care politicienii ascultă, iar cetăţenii vorbesc. Dragi politicieni de la guvernare, dialogul nu înseamnă să trimiteţi trupe de ordine care să bată oamenii. Acesta nu este dialog. Aceasta nu este democraţie. Aceasta nu este o situaţie de care să vă aparaţi. Acesta este un lucru de care să vă fie ruşine, vouă şi oamenilor care au hotărât să se întâmple asta. Partide de opoziţie, nu este uşor, poate vă bucuraţi că oamenii au ieşit în stradă, dar poate anul următor vor fi din nou acolo în stradă dacă veţi câştiga alegerile. Vă rog, ascultaţi! Ascultaţi-i! Am fost într-adevăr martor la un mic miracol. Oamenii din toate categoriile au venit împreună şi au găsit ceva care i-a unit, au găsit solidaritate. Nevoia de schimbare, de a avea o voce, i-a adus împreună. Să nu oprim asta!

Să vă dau un exemplu legat de suporterii galeriilor de fotbal (ei sunt huliganii, aşa au fost prezentaţi de mass-media). Am descoperit că sunt oameni absolut normali, tineri, cu studii. Am descoperit şi activişti civici şi ecologişti care, dupa ce au stat zile de-a rândul în Piaţă, au început să susţină celelalte grupuri (suporterii susţinându-i pe activişti, pensionarii pe studenţi, şi invers). Toate vocile (şi acest lucru este un excelent exemplu pentru ce s-a întâmplat în Piaţă), toţi oamenii, chiar dacă nu au auzit despre Roşia Montana Gold Corporation, bazată pe cianură şi corupţie, după zile de protest, au început laolaltă să strige că nu vor asta. «Vrem cianură pentru dictatură», scandau ei.

Şi acesta nu este decât începutul, pentru că, probabil, Europa de Est are nevoie de o primavară democratică. După 20 de ani, oamenii nu au încredere în democraţie. Nimeni, sau aproape nimeni, nu vrea să o apere. Poate că după 20 de ani avem nevoie de o primăvară democratică. Şi aceasta va veni! Va veni dacă ei continuă să ignore oamenii, aşa cum s-a întâmplat în Spania, Israel, în SUA. Oamenii din Europa de Est se uită la Bucureşti. Avem prieteni în Serbia, Bulgaria, Ungaria care spun că trebuie să facem împreună un lucru ca acesta. Spun că avem nevoie de schimbare. Aşadar, nu vreau să spun prea multe în continuare. Însă spun asta: timp de două săptămâni la rând sunt acolo, în piaţa publică, alături de oameni pe care nu-i ştiam înainte, chiar şi alături de oameni care nu au case şi trăiesc în stradă. Ei au venit cu toţii acolo şi au protestat alături de noi. Am rămas fără voce de mai multe ori, dar am câştigat în schimb speranţa din noi.
Vă mulţumesc!"





Invitat în cadrul emisiunii "Sinteza zilei", Claudiu Crăciun a sintetizat într-un discurs la fel de simplu şi de coerent ca şi cel susţinut în faţa Parlamentului European ideile care i-au făcut pe oamenii aflaţi în Piaţa Universităţii să reziste în faţa gerului şi să continue protestele. Oameni care vorbesc unii cu alţii, care se înţeleg şi care se ajută uniţi de solidaritatea redescoperirii spiritului civic şi de credinţa că doar aşa vocea fiecăruia dintre ei se va face auzită, va fi ascultată şi va conta.

A fost o chemare adresată fiecărui român la redescoperirea cetăţeanului care există în el şi care a tăcut mai mult de 20 de ani, sau care nu s-a făcut auzit niciodată.
Claudiu Crăciun, mesajul Pieţei Universităţii- "Sinteza zilei" - Antena 3
"Aseara in Parlamentul European m-am adresat politicienilor, politicienilor care se află la guvernare şi politicienilor care se află în opoziţie, în egală măsură. Le-am dat un mesaj tuturor...
În seara aceasta vreau să adresez un mesaj cetăţenilor. Cetăţenii care sunt marii absenţi ai tuturor dezbaterilor din România din ultimii 20 de ani. Sunt cei care sunt îndepărtaţi, sunt cei care sunt ignoraţi, sunt cei care preferă să stea acasă să faca politică cu telecomanda, sa-i blameze pe cei care încearcă să ia atitudine. 
Democraţia românească are nevoie în primul rând de cetăţeni şi de abia după aceea de politicieni. Trebuie să reinventăm cetăţenia. Şi vreau să vă spun că în Piaţa Universităţii exact acest lucru se întâmplă. Lăsaţi teama la o parte! Veniţi acolo! 
Vreau să-i salut pe cei care sunt acolo, zi de zi în Piaţa Universităţii. Chiar şi în seara aceasta au fost oameni care au protestat la minus 17 grade. Şi n-o fac pentru ei, o fac pentru dumneavoastră. O fac pentru a vă da speranţă, o fac pentru crea solidaritate. 
Îi salut pe activiştii civici şi ecologişti care sunt  în Piaţa Universităţii. Îi salut pe suporterii echipelor de fotbal, îi salut pe pensionari, îi salut pe studenţi.Le mulţumesc că sunt acolo şi că sunt dispuşi să vorbească unii cu alţii, să se înţeleagă şi să se ajute. Acesta este mesajul Pieţei Universităţii.
Şi mai important. Este iarna... dar va veni primăvara. Noi ţinem Piaţa Universităţii vie, dar o ţinem pentru dumneavoastră. Nu vrem să fim o mie de persoane în Piaţă, vrem să fim o sută de mii... Vrem să fim două sute de mii... Vrem să fim trei sute de mii... Oameni paşnici care manifestă pentru o schimbare profundă în societatea românească. 
Şi când vom fi o sută de mii de oameni în Piaţă s-ar putea ca politicienii din toate partidele să ne asculte, fie din admiraţie, fie din respect sau poate chiar din teamă".

Sursa: http://www.jurnalul.ro/special/claudiu-craciun-discurs-parlamentul-european-video-603079.htm
 
Asculta Radio Vocea Sufletului! Muzica si emisiuni pentru sufletul tau
http://radiovoceasufletului.ro

2 comentarii:

Maria spunea...

Foarte bine face! Dar ma mir: cum de inca nu a fost mancat de parlamentari...la ce tara corupta avem... :((

Anonim spunea...

Domnisorul este un prieten securist