luni, 5 noiembrie 2012

Sistem in 4 pasi ca sa scapi de capcana amanarii

 In ce consta acest sistem anti-amanare?
 
Cele 4 etape le ai aici: 

1) Separa sarcinile importante de cele urgente
Aceasta etapa a sistemului am invatat-o din managementul timpului. Cea mai grava eroare in managementul timpului este sa te focalizezi sa rezolvi prima data lucrurile urgente. Urgentele sunt asa de multe incat niciodata nu le vei rezolva cu adevarat. Tot timpul o urgenta pare “de viata si de moarte” dar daca esti sincer cu tine observi ca o poti rezolva si peste 6 ore sau 24 de ore. Insa urgentele ne motiveaza sa le rezolvam pentru ca ele produc schimbari imediate, care se observa rapid. Cand ai de lucrat la un proiect, dar te suna un amic ca sa il ajuti sa isi schimbe roata la masina urgent, e mai motivanta activitatea urgenta pentru ca pare mai aproape de rezultat.Aceasta capcana e usor de observat si daca separi lucrurile importante de cele urgente o sa o treci usor.Lucrurile importante sunt acele actiuni care te ajuta sa iti indeplinesti obiectivul principal pe care il ai.Lucrurile urgente nu au legatura cu acel obiectiv dar par si ele importante la prima vedere. Insa daca te lasi “furat” de rezolvarea urgentelor, nu vei mai avea energie si motivatie pentru sarcinile importante.Solutia potrivita e sa iti aloci doar 2 ore ptr lucrurile urgente si sa le faci la finalul programului tau de lucru. O sa vezi ca de fapt doar 10% din lucrurile urgente, sunt cu adevarat urgente si necesita sa actionezi imediat. Restul de 90% doar par urgente.Insa lucrurile importante sunt cele care iti asigura painea de toata ziua si fericirea si sanatatea si orice alt lucru pe care ti-l doresti. 

2) Vizualizeaza pasii de lucru si rezultatul pozitiv 
 Am testat doar tehnica asta pe zeci de oameni si functioneaza in 90% din cazuri ca sa scapi de amanare, doar ea singura. E o tehnica super puternica asa ca ea e cea mai potrivita ca sa faca parte din acest sistem in 4 etape.Sa zicem ca ai ales deja o sarcina pe care o tot amani. Ai separat-o de lucrurile urgente, ai ajuns la concluzia ca face parte din cele importante si inca nu te simti confortabil sa o faci si tot o amani.Uite aici tehnica NLP cea mai eficienta pentru problema ta:1. Inchizi ochii si stai cat mai calm si confortabil, apoi iti imaginezi ca faci acel lucru pe care il amani2. Dupa ce iti imaginezi ca il faci continui filmul acesta al actiunii pana in momentul de dupa actiune, atunci cand te bucuri in sinea ta de reusita, de faptul ca ai terminat cu bine ce ti-ai propus.3. Acum revii la inceputul “filmului” si il derulezi foarte repede, sarind peste perioada in care faci actiunea si te duci direct in momentul in care savurezi placerea rezultatului.Dar cand savurezi rezultatul, fa asta ca si cand e real, priveste cu ochii mintii tot ce ai vedea atunci, auzi cu propriile urechi ce ai auzi atunci si simte in suflet tot ceea ce ai simti atunci, bucuria reusitei, amplificata de zeci de ori in imaginatia ta.Acest mic exercitiu o sa te ajute sa iti programezi mintea sa faca lucruri pe care inainte mintea se ferea sa le faca pentru ca nu stia ca o sa se simta asa bine la final.Mintea stia doar ca in timpul actiunii o sa se simta rau, asa ca fugea de acel rau. Acum insa ii spui mintii ca o sa ii placa la final, asa ca ea o sa fie dispusa sa te ghideze si tu vei face actiunea ce o tot amanai. 

3) Actioneaza pe rand cu fiecare sarcina 
(PDCA)PDCA inseamna Plan(planifica), Do (actioneaza), Check (verifica), Act(actioneaza). Dupa etapa in care ai vizualizat mental si ai simtit emotional succesul tau in actiunea dorita, e nevoie de un plan.Incepe sa planifici ce ai de facut, apoi o sa vezi ce usor e sa faci ceea ce ai planificat. Apoi verifica daca esti multumit de rezultat si actioneaza iar.Aceasta etapa e necesar sa o faci pe rand pentru fiecare sarcina ce ti-o propui.Aici ai nevoie de o agenda sau un calendar electronic care sa te ajute sa ti evidenta. 

4) Constientizeaza transformarea ta si a mediului
O etapa pe care am descoperit ca e super utila este ca la finalul sarcinii facute sa te observi pe tine si sa iti pui urmatoarele intrebari:1. Ce s-a schimbat in viata mea prin aceasta actiune?2. Cu cat sunt acum mai aproape de atingerea scopului dorit?3. Cum pot sa ma bucur de fiecare pas pe care il fac spre scopul meu?4. Ce reprezinta aceasta actiune si acest scop in viata mea din prezent si din viitor?
 
Aceste intrebari te ajuta sa nu treci prin momentul tau de reusita ca “rata prin apa” adica fara sa inveti ceva profund din aceste clipe de succes.Uneori o constientizare a succesului te face sa ai mai multa putere in viitor. Daca treci fara sa observi, fara sa dai importanta, lucrurile se schimba greu.
Asa ca fii atent la propriul succes mic, ca sa poti apoi sa te inveti cu succesul din ce in ce mai mare.
 
Succes! :)
 
Sursa: NLP Mania


Asculta Radio Vocea Sufletului! Muzica si emisiuni pentru sufletul tau
http://radiovoceasufletului.ro

4 comentarii:

Lucia spunea...

Draga Calina,
foarte utila aceasta postare despre *amanare*pentru multi dintre noi...iti multumim.
Felicitari pentru intreaga ta activitate in cadrul minunatei echipe *Vocea Sufletului*.Trebuie sa-ti marturisesc ca mi-e dor de emisiunea ta*Interviuri pe frecventa Sufletului*si m-as bucura sa te aud iarasi...Ai avut invitati minunati la toate emisiunile,dar mai ales interviul cu Mos Craciun m-a bucurat si mi-a adus zambetul pe buze...;)
Abia astept sa revii cu aceasta frumoasa emisiune.
Iti doresc multa inspiratie in continuare si mult succes in toate activitatile tale.
Te imbratisez cu drag...

Calina spunea...

Draga Lucia, iti foarte MULTUMESC!

Am gasit acest cadou trimis de ziua mea, astazi. Cred ca pentru acum imi era pregatit sa-l deschid, caci gandul si aprecierile tale ma bucura nespus si vin intr-un moment in care asteptam un semn, un imold in sensul reinceperii emisiunii Interviuri pe frecventa sufletului.

Multumesc Universului ca te-a ales ca mesajer care cu frumoase cuvinte ma incurajeaza sa continui in ceea ce simt si imi aduce bucurie!

Te rog, draga prietena a Vocii Sufletului sa-mi sugerezi ce oameni sau personaje de talia lui Mos Craciun :) ti-ar placea sa le auzi si sa le descoperi in acest format de emisiune.

Te imbratisez cu BUCURIE si stiu ca ai sa ma scuzi pentru ca am deschis cadoul cu intarziere!

Iubire si Bucurie sa-ti fie clipa!
calina

Lucia spunea...

Draga Calina,
nu are importanta cand vin momentele de gratie in viata noastra,trebuie doar sa le primim
cu bratele deschise...ele vin exact atunci cand trebuie.
Uite,eu abia acum am vazut raspunsul tau la comentariul meu,iar asta ma amuza putin...

Doresti sa-ti dau sugestii?Tot ce faci,pentru mine inseamna enorm...sunt sigura ca doar ascultand Vocea Sufletului tau,vei afla raspunsul.
Continua tot asa,articolele postate de tine sunt foarte interesante si utile.
Si Mos Craciun este pe faza...:)
Iti multumesc din suflet ca faci parte din echipa lui Daniel.Intr-o buna zi,ne vom intalni si te voi putea imbratisa...pana atunci o fac de la distanta...:)
Iti doresc ca in fiecare zi sa simti ca ESTE ZIUA TA...fiecare clipa este una speciala daca e traita constient...
La Multi Ani frumosi si plini de Iubire si Lumina!
Iarta-ma pentru intarziere,dar poate ca acum trebuia sa scriu...
Zile fericite si senine iti doresc,draga Calina.
Multumesc pentru raspuns.
Cu drag,
Lucia

Calina spunea...

Te imbratisez, draga Lucia!

Iti MULTUMESC pentru ceea ce ESTI si transmiti!

Bucurie,
calina