duminică, 17 martie 2013

FERICIREA este o alegere! Un studiu care ar putea sa ne trezeasca inainte de a fi prea tarziu!

Daca ai sti ca astazi ar fi ultima zi din viata ta, ce ai face? Ce anume ai regreta ca ai facut / NU ai facut in viata ta? Daca ai sti ca astazi este ultima ta clipa si ai avea sansa sa schimbi ceva, ce anume ai schimba? Ce ai face ALTFEL in viata ta? 

Este incredibil cum in ultimele clipe, desi suntem atat, atat de diferiti, avem regrete si pareri de rau similare. Este incredibil cum ne dorim sa intoarcem momente similar in timp si sa schimbam aceleasi lucruri daca ar fi posibil. Este incredibil felul in care ‘crestem’ atunci cand suntem pusi fata in fata cu propria mortalitate. Iata concluziile la care a ajuns Bronnie Ware, o asistenta australiana, specializata in ingrijirea paliativa a bolnavilor aflati la sfarsitul vietii.
Bronnie Ware este o asistenta din Australia care si-a dedicat o buna parte din viata ingrijirii pacientilor aflati in ultimele clipe de viata. Ani din viata lui Bronnie Ware au fost dedicati ingrijirii paliative. “Pentru multi ani am lucrat in domeniul ingrijirii paliative. Pacientii mei erau cei care alegeau sa isi petreaca ultimele clipe de viata acasa. Am fost alaturi de ei in ultimele lor 3-12 saptamani de viata. Anumite momente incredibil de speciale au fost impartasite”, declara Bronnie pe blogul sau, Inspiration and Chai, preluat ulterior intr-un articol pe huffingtonpost.com.
Experienta sa profesionala i-a permis sa se afle alaturi de pacientii sai si sa afle dorintele, regretele si framantarile acestora inainte de a se desprinde de lumea aceasta. Apropiindu-se de acestia, ascultandu-i si consiliindu-i, Bronnie a notat initiat pe blogul sau revelatiile si regretele pacientilor sai: www.inspirationandchai.com. Bronnie a fost surprinsa de ceea ce a constatat: multi oameni impartaseau regrete similare legate de viata sa. Mai tarziu, pentru ca notarile sale au atras atentia oamenilor, Bronnie Ware a decis sa isi publice observatiile intr-o carte intitulata “The top five regrets of the dying - A Life Transformed by the Dearly Departing” (Cele 5 mari regrete de la sfarsitul vietii. O viata transformata de plecarea celor dragi).
Pe blogul sau, Inspiration and Chai, Bronnie Ware remarca faptul ca oamenii castiga la sfarsitul vietii o claritate fenomenala a viziunii. Am putea invata din intelepciunea lor, ne sfatuieste Bronnie Ware… Putem invata din intelepciunea lor pentru a nu avea regrete la sfarsitul lor. Putem face lucrurile mai bine si ne putem trai mai bine si mai frumos viata, mai fara regrete, daca am sti care sunt de obicei regretele oamenilor ajunsi in acel punct. Iata care sunt, conform observatiilor lui Bronnie Ware, observatii autentice si bazate pe contactul real cu oameni pusi in fata mortii, cele mai comune regrete de la sfarsitul vietii;

1. Mi-as fi dorit sa am curajul sa traiesc viata pe care o voiam, nu viata pe care altii se asteptau sa o am…

Este unul dintre cel mai des intalnite regrete in cazul pacientilor lui Bronnie Ware. Este de fapt, regretul care s-a plasat in topul regretelor. Pare atat de simplu sa iti traiesti viata asa cum iti doresti, insa atat de putini oameni o fac… Alegerile pe care le facem uneori nu sunt cele mai sincere alegeri fata de noi insine. De multe ori, nu traim viata asa cum ne-am dori-o, ci o traim venind in intampinarea asteptarilor celorlalti. Avem o lectie de viata de invatat din acest regret: acela de a invata sa ne urmam visurile, sa urmam macar o parte din visurile noastre. Pentru ca atunci cand facem bilantul la sfarsitul vietii, putem vedea cu ochi limpezi visurile pe care le-am atins, visurile care au ramas sortite neimplinirii.
Majoritatea oamenilor nu au onorat nici macar o jumatate din visurile lor si au trebuit sa moara stiind ca a fost datorita alegerilor pe care le-au facut sau nu le-au facut. Sanatatea aduce o libertate pe care foarte putini o realizeaza, pana in momentul in care nu o mai au.”, scrie Bronnie pe blogul sau. Incercati, pe cat posibil, sa va urmati propriile visuri de-al lungul intregului drum pe care il parcurgi in viata. Regretul de a le fi abandonat nu este unul usor. Nu le amanati la nesfarsit si bifati-le, rand pe rand, pe parcurs, inainte de a fi prea tarziu si a pierde cel mai pretios lucru: sanatatea.


2. Mi-as fi dorit sa nu fi muncit atat de mult…

Prea mult timp alocat muncii si prea putin timp alocat celor dragi, prietenilor, familiei, vietii in general… iata un alt regret pe care l-au avut o mare parte dintre pacientii lui Bronnie Ware. Intrucat majoritatea pacientilor lui Bronnie Ware apartineau vechii generatii in care responsabilitatea intretinerii financiare a unei familii revenea barbatului, acest regret a fost cel mai des intalnit in randul persoanelor de sex masculin. Toti barbatii pe care i-am ingrijit, dar toti, au regretat faptul ca si-au petrecut atat de mult timp din viata lor in rutina existentei pe care o presupune activitatea profesionala.” munca in exces
Consideram uneori necesar sa muncim pentru a ne asigura toata cele necesare si ne pierdem o bucata buna si mare din viata luptand pentru venituri si bunuri materiale.
“Simplificandu-ti insa stilul de viata si facand alegeri constiente de-a lungul drumului tau in viata, este posibil sa nu ai nevoie de veniturile de care crezi ca ai nevoie. Si creand mai mult spatiu in viata ta, devii mai fericit si mai deschis oportunitatilor noi”, declara Bronnie Ware pe blogul sau.

3. Mi-as fi dorit sa am curajul sa imi exprim sentimentele….

Inabusirea sentimentelor sau suprimarea lor nu este tocmai un lucru sanatos. Nici pentru suflet, nici pentru trup. De multe ori, obisnuim sa trecem sub tacere ceea ce simtim cu adevarat, neexprimandu-ne sentimentele reale. Este un compromis aparent inofensiv si just. Vrem relatii pasnice si bune cu cei din jur, ne dorim linistea noastra, dorim linistea celorlalti, dorim sa nu cream probleme. Spunand uneori raspicat ceea ce simti, putem produce o ruptura in acest echilibru si stare de confort pe care am stabilit-o cu ceilalti. Este mai usor sa pastrezi tacerea in legatura cu ceea ce simti cu adevarat. Invata insa sa-ti exprimi sentimentele. Cu sinceritate, fara teama, fara teama de reactiile negative ale celorlalti. manie
Este adevarat ca reactiile celorlalti nu sunt intotdeauna controlabile. Insa sinceritatea in privinta a ceea ce simti depaseste faza de indignare si surpriza, conducand catre o etapa mai sanatoasa a relatiilor interumane. Multe persoane si-au redus sentimentele la tacere doar pentru a pastra armonia cu ceilalti. Ca rezultat, s-au multumit cu o existenta mediocra si niciodata nu au devenit ceea ce erau cu adevarat capabili sa devina. Multi oameni au dezvoltat boli legate de sentimentul de amaraciune si de resentimente, rezultat al suprimarii sentimentelor”, adauga Bronnie Ware pe blogul sau.



4. Mi-as fi dorit sa pastrez legatura cu prietenii mei…

Avem atat de multe de facut, avem parca atat de putin sa le facem si ducem niste vieti atat de concentrate incat trecem sub neglijenta prieteniile pe care le-am legat de-a lungul timpului. prietenieNe centram atat de mult asupra a ceea ce ni se intampla in momentul prezent, asupra persoanelor pe care le avem fizic zi de zi in preajma noastra, incat lasam sa alunece pe langa noi chiar si acele prietenii de aur, prieteniile adevarate. Uitam ca relatiile de prietenie, la fel ca si cele de iubire, au nevoie sa fie intretinute.
Bronnie Ware mentioneaza insa acest regret, acela de a nu fi mentinut prieteniiile sau de a nu le fi acordat timpul si efortul pe care il meritau, printre cele mai comune regrete in randul pacientilor sai. Adeseori, nici nu realizam beneficiile complete ale vechiilor prietenii si prieteni decat in ultimele clipe de viata, cand devine imposibil uneori sa contactezi sau sa dai de prietenii cu care nu ai mai tinut legatura ani la randul. Fiecaruia ii lipsesc prietenii atunci cand se afla in ultimele lor clipe de viata”.
Ne-am permis sa traducem mot a mot si urmatorul paragraf de pe blogul lui Bronnie Ware, intrucat este unul revelator si contine multe adevaruri de care preferam uneori sa ne ascundem: Cand esti pe punctul de a parasi aceasta viata, detaliile vietii tale fizice palesc si se micsoreaza considerabil. Este adevarat ca oameni vor, pe cat posibil, sa isi lase in ordine afacerile financiare, insa ceea ce prezinta cu adevarat importanta pentru ei nu sunt banii sau statutul. Chiar daca de obicei sunt prea bolnavi sau prea epuizati ca sa isi duca la bun sfarsit intentiei, persoanele aflate in ultimele clipe de viata vor sa lase totul pus la punct, financiar vorbind, de dragul celor pe care ii iubesc. La sfarsit, totul se reduce la dragoste si relatii. Asta este tot ce ramane in ultimele saptamani din viata: iubire si relatii".

 

5. Mi-as fi dorit sa ma las sa fiu mai fericita…

Uneori doar “pretindem” ca suntem fericiti. Alteori ii mintim pe ceilalti ca suntem fericiti. Alteori ne inselam pe noi insine atat de bine ca suntem fericiti, incat ajungem sa ne simtim confortabil in acest simulacru al fericirii. fericireUneori, din teama de schimbare, acceptam unele situatii prezente si le clasificam ca ‘multumitoare’, aducatoare de “fericire”. “Sunt fericit cu ceea ce am. De ce as vrea mai mult?” Aceste situatii sunt doar aducatoare de confortul si siguranta pe care le aduc familiaritatea, obisnuinta cu ceea ce stii ca ai in mod sigur. Uitam insa sa fim fericiti intr-un mod autentic. Pur. Inocent. Gresind prosteste. Acceptand schimbarea ca pe un posibil lucru pozitiv.

“Multi dintre pacientii mei nici nu au realizat pana la sfarsitul vietii ca fericirea este o alegere. Au ramas blocati in obiceiuri si scheme vechi de comportament. ‘Confortul’ familiaritatii s-a revarsat in emotiile lor, la fel ca si in vietile lor fizice. Teama de schimbare i-a facut sa pretinda in fata celorlalti, in fata lor, ca sunt multumiti, cand in adancul lor tanjeau sa rada pe buna dreptate si sa faca fapte prostesti din nou.”, nota Bronnie Ware pe inspirationandchai.com.


Nu asteptati prea mult pentru a va implini visurile. Nu lasati prea multe regrete sa va acapareze in timpul vietii. Nu le amanati pentru mai tarziu fiindca nu se stie niciodata cand o sa fie acesta. Luptati cu voi insine. Luptati cu ceilalti. Luptati cu viata. Luptati pentru voi. Luptati pentru a fi fericiti intr-un mod autentic. In viata, totul este o alegere…. Bronnie Ware ne sfatuieste sa alegem “constient”, “intelept” si “sincer”. Este cel mai bun sfat din lume. Speram ca articolul de fata si observatiile lui Bronnie Ware sa fie o buna lectie de viata pentru noi toti.
Va recomandam rasfoirea blogului lui Bronnie Ware, Inspiration and Chai, pe a carui lecturare s-a bazat articolul de fata, dar si lecturarea cartii autoarei "The Top Five Regrets of the Dying: A Life Transformed by the Dearly Departing".
Sursa: http://www.garbo.ro

Asculta Radio Vocea Sufletului! 
Muzica si emisiuni pentru sufletul tau http://radiovoceasufletului.ro

Niciun comentariu: