”Eu sunt de părere că nu este mai scump
față de o alimentație obișnuită. Este mult de spus aici. În primul rând
necesarul este mult mai mic, având în vedere că tot ce mănânci este plin
de nutrienți și te saturi mult mai repede. După ce înveți să îți
prepari mâncarea în stilul raw vegan, știi cum să pregătești
ingredientele. De exemplu, din semințe de floarea soarelui sau migdale
poți să faci lapte și din ”pulpa” rămasă pregătești pâine raw sau mai
multe feluri de mâncare, inclusiv desertul. Este mult și chestie de
organizare și înveți foarte rapid lucrurile astea. Cred că trebuie luat
în considerare și faptul că foarte multă lume este bolnavă și o mulțime
de bani se duc pe medicamente. Mâncând așa renunți treptat la
medicamente și îți recapeți sănătate. Apoi ești mult mai eficient, mai
energic. Poți să realizezi mult mai multe lucruri decât înainte. Cred că
merită luat și asta în calcul” – Doina Oprea
O clujeancă susține că a descoperit ”secretul tinereții fără bătrânețe
și vieții fără de boală”, datorită hranei vii, nepreparată termic. În
ultimii ani, curentul raw vegan a prins tot mai mulți adepți, interesați
de un stil de viață sănătos, fără toxine. Doina Oprea este unul dintre
oamenii care te inspiră să parcurgi acest drum și, pentru a-ți fi mai
ușor, și-a creat și un site care te învață cum să gătești bucate raw
vegane. Unt raw, hrișcă cu ardei și mirodenii, pizza raw, sunt doar
câteva din felurile pe care clujeanca te învață să le prepari în
propria-ți bucătărie. Într-un interviu acordat TesMedia.ro, ea vorbește
despre avantajele și minunile vieții raw.
Reporter: Cum a început drumul tău către alimentația raw vegan? De ce?
Doina Oprea:
Preocuparea mea către o alimentație sănătoasă a debutat acum aproximativ
23 de ani. Atunci am devenit vegetariană. Primul motiv a fost etic.
Iubesc animalele și am devenit conștientă de ceea ce se întâmplă cu ele.
Al doilea motiv a fost spiritual, tocmai aflasem că evoluția spirituală
este în strânsă legătură cu tot ceea ce faci, alimentația fiind un
factor important. Iar îmbunătățirea ei te poate ajuta să accelerezi
acest proces. Și, în al treilea rând, deși eram încă foarte tânără,
sănătatea mea nu era deloc înfloritoare și am înțeles că multe dintre
bolile civilizației sunt boli de nutriție.
Reporter: S-a întâmplat să treci peste noapte la alimentația vegetariană sau treptat?
Doina Oprea: Peste noapte.
Reporter: Nu a fost greu?
Fiindcă sunt destui cei care se plâng din cauza anumitor dependențe…
față de cafea, de pui, de lactate…
Doina Oprea: Cineva
mi-a spus că pentru evoluția spirituală este foarte bine să renunți la
carne. M-am dus acasă, am donat curcanul din frigider cuiva și am
devenit vegetariană. Asta ține de persoană. Mie îmi este suficient să
doresc ceva și pot să realizez orice.
Reporter: Cum ai trecut la veganism? E o diferență totuși între vegetarianism și veganism.
Doina Oprea: Cartea
”Studiul China” de T. Colin Campbell a fost ceea ce m-a determinat să
devin vegană. Eu cred că suferim de foarte multă ignoranță.
Reporter: În ce fel suferim de ignoranță? Ce ne lipsește?
Doina Oprea: Nu facem
multe lucruri corecte și benefice pentru noi din ignoranță. Nu există
educație în acest domeniu. Din contră, există foarte multă dezinformare.
Eu am fost preocupată de alimentație de mai bine de 23 de ani și am
aflat despre unele lucruri vitale acum doi ani sau un an. Și am rămas
uimită, cum am trăit atâta timp fără să aflu despre lucrurile astea, eu
fiind totuși o persoană care a citit foarte mult.
Reporter: Păi poate ”greilor”
din industria alimentară le convine dezinformarea asta, fiindcă așa au
profit. Poate sună a teorie a conspirației, dar sunt unele documentare,
realizate de jurnaliști celebri, care asta arată, precum Mâncare SRL.
Doina Oprea: Știu. Clar
e asta. Și atunci sunt foarte importante exemplele. De asta mi-am făcut
și blogul (site-ul), ca să aibă acces și alții la experiența mea, așa
cum am avut și eu acces la cunoaștere din experiența altora. Uneori, un
lucru spus de cineva, chiar dacă l-ai auzit de 30 de ori înainte, face
un declic. Și ajunge cu adevărat la tine. Te transformă. Părerea mea
este că nici un lucru nu are valoare cu adevărat pentru tine dacă nu te
transformă.
Reporter: Cine te-a motivat cel mai mult?
Doina Oprea: Mi-e greu
să spun cine m-a motivat, am avut foarte multe influențe în viața mea.
Eu sunt foarte curioasă și mă informez, iar apoi testez foarte multe
lucruri. Apoi decid ce este benefic pentru mine.
Reporter: Care sunt avantajele alimentației raw vegane?
Doina Oprea: Când am
devenit vegetariană, o mulțime de sensibilități și boli minore (gen
sinuzite, anexite etc) au plecat din viața mea. Apoi am testat foarte
multe diete. Am studiat Ayurveda. Am mâncat macrobiotic, am mâncat raw,
dar și cu lactate și ouă. Și într-un final acum doi ani am ajuns la raw
veganism și aici am rămas.
Reporter: Ce schimbări ai observat față de celelalte?
Doina Oprea: Efectele
asupra sănătății au fost uimitoare. Pot să spun că acum mă simt mai
sănătoasă, mai tânără, mai energică, mai entuziastă decât la 21 de ani.
Nici măcar nu am mai răcit în ultimii ani. Dorm mult mai puțin, am
randament sporit în tot ceea ce fac.
Reporter: Cum rămâne cu asimilarea B12, despre care cei care sunt anti raw vegan susțin că o pierdem?
Doina Oprea: Necesarul
de B12 este foarte mic. Se poate lua din polen, pastura, lăptișor de
matcă, alimente fermentate (varză murată, ceai kombucha), drojdie etc
.
Reporter: Cât de mult te costă să ai o alimentație raw vegan?
Doina Oprea: Eu sunt de
părere că nu este mai scump față de o alimentație obișnuită. Este mult
de spus aici. În primul rând necesarul este mult mai mic, având în
vedere că tot ce mănânci este plin de nutrienți și te saturi mult mai
repede. După ce înveți să îți prepari mâncarea în stilul raw vegan, știi
cum să pregătești ingredientele. De exemplu, din semințe de floarea
soarelui sau migdale poți să faci lapte și din ”pulpa” rămasă pregătești
pâine raw sau mai multe feluri de mâncare, inclusiv desertul. Este mult
și chestie de organizare și înveți foarte rapid lucrurile astea. Cred
că trebuie luat în considerare și faptul că foarte multă lume este
bolnavă și o mulțime de bani se duc pe medicamente. Mâncând așa renunți
treptat la medicamente și îți recapeți sănătate. Apoi ești mult mai
eficient, mai energic. Poți să realizezi mult mai multe lucruri decât
înainte. Cred că merită luat și asta în calcul.
Reporter: Care sunt ingredientele-vedetă ce nu trebuie să lipsească din bucătăria raw vegană?
Doina Oprea: Nu există
ingrediente vedetă. E bine să ai nuci, semințe, fructe și legume din
belșug. Eu folosesc și multă hrișcă. Este un substitut foarte bun pentru
pâinea coaptă cu care suntem obișnuiți cu toții.
Reporter: Cum se rezolvă problemele iarna, fiindcă în anotimpul rece nu mai ai varietatea din vară?
Doina Oprea: Este
abundență și iarna. Piața este plină de legume și fructe. Se pot crește
vlăstari de legume. Într-un pumn de vlăstari verzi găsești nutrienții
unui întreg castron cu salată de vară.
Reporter: Spune-mi despre blogul tău, http://rawveganjoy.ro/wordpress/. Cum a luat el naștere?
Doina Oprea: Când am
început să mănânc raw vegan am fost extrem de entuziastă de efecte, aș
fi vrut să spun la cât mai multă lume ce am găsit, după atâția ani de
căutare: secretul tinereții fără bătrânețe și vieții fără de boală. Am
început să le trimit prietenilor rețetele făcute. Erau curioși și
tentați, așa că am început timid un blog, ca să se uite singuri la ceea
ce fac și să se inspire. Apoi lucrurile au luat amploare și am fost
încântată că pot să-i ajut și pe alții (chiar necunoscuți) să se apropie
de acest stil de viață. Și am făcut totul cu mare plăcere, pentru că
îmi place ceea ce fac. Mă încântă.
Reporter: Chiar asta voiam să întreb. A adoptat întreaga familie acest stil de viață? Tu din prima, dar ei?
Doina Oprea: Am
molipsit toată familia, deși la început au fost sceptici și au crezut că
ei n-or să poată să facă așa o schimbare. Eu și soțul meu am fost
primii. Soțul meu este foarte receptiv la tot ceea ce ține de sănătate
și a mers alături de mine din prima. Este foarte încântat și el de raw
veganism. Am urmat amândoi un curs de nutriție ținut de Anatecor ca să
fim cât mai eficienți în a explica și altor oameni ce se întâmplă cu
organismul nostru și către ce stil de alimentație am fost proiectați.
Iar familia, văzând că suntem foarte stabili în această alegere, a
devenit tot mai receptivă. Boile au avut și ele un cuvânt de spus, au
fost niște avocați buni. Au introdus tot mai mult în meniul lor hrana
crudă și s-au simțit din ce în ce mai bine. Cumnații mei în acest moment
sunt 100% raw vegani. Părinții și socrii au perioade și perioade,
uneori sunt 100% raw, alteori dau înapoi, dar și-au propus ca obiectiv
să mănânce cât pot ei mai mult așa.
Acesta este un interviu realizat de Anamaria Nedelcoff si publicat de Tesmedia.ro si Transilvania Impact. Sunt fericita ca am putut sa aduc o marturie despre acest stil de viata.
Autor: Anamaria Nedelcoff
Asculta Radio Vocea Sufletului! Muzica si emisiuni pentru sufletul tau
http://radiovoceasufletului.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu